The Code of Criminal Procedure, 1898

1. The Code of Criminal Procedure, 1898 was passed or enacted on

  1.  22nd February, 1898
  2.  22nd March, 1898
  3.  22nd April, 1898

Answer: Option B

2.The Code of Criminal Procedure, 1898 contains _______ sections

  1. 511
  2. 550
  3. 565

Answer: Option C

3.The Cr.P.C 1898 contains _______ Schedules

  1. 4
  2. 5
  3. 6

 Answer: Option B

4.The Cr.P.C 1898 is a ______ law

  1. Natural
  2. Procedural
  3. Special

 Answer: Option B

5.The object of Cr.P.C is___________________

  1. To facilitate administration of justice
  2. To facilitate offender
  3. To facilitate the prosecution

 Answer: Option A

6. The Code of Criminal Procedure was enforced on the first day of_____________________

  1. July, 1898
  2. August, 1898
  3. September, 1898

Answer: Option A


7. The Cr.P.C divides offences in ______ kinds

  1. 2
  2. 3
  3. 4

Answer: Option A

8. An offence in which bail can be granted to the accused as of right is called___________

  1. Schedule offence
  2. Non bailable offence
  3. Bailable offence

Answer: Option C

9. An offence in which bail cannot be granted to an accused as of right are called___________

  1. Non bailable offence
  2. Bailable offence
  3. None of the above

Answer: Option A

10. Non cognizable offence is an offence in which a police-officer cannot arrest any person without

  1. Warrant
  2. Notice
  3. Authority Letter

Answer: Option A

2 thoughts on “The Code of Criminal Procedure, 1898

  • May 18, 2020 at 7:57 am
    Permalink

    Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really
    enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join Our Social Media

Follow us on Facebook Follow us on Twitter Pin us on Pinterest
Translate ยป